LUNCH
27-31 marca 2017
LUNCH
27-31 marca 2017

Festiwal makaronów w Focaccia Ristorante

Od 11 do 26 marca zapraszamy wszystkich do Focaccia Ristorante na Festiwal Makaronów. Szef Kuchni, Michał Rajewski, przygotował dla Państwa 10 wyjątkowych dań z pastami.

1.jpg

 

TAGLITATELLE CON PANCETTA E CREMA
Tagliatelle z Pancettą, śmietaną i czosnkiem
Tagliatelle with Pancetta, cream and garlic
30 zł

TAGLIATELLE DI SEPIA CON COZZE
Tagilatelle z sepią, mulami, natką pietruszki i czosnkiem
Tagilatelle with sepia, mussels, parsley and garlic
30 zł

DSC_0403.500.jpg

SPAGHETTI PUTANESCA
Spaghetti puttanesca z kaparami, pomidorami , anchois i chilli
Puttanesca spaghetti with capers, tomatoes, anchovies and chilli
30 zł

DSC_0389.500.jpg

TAGLIATELLE CON SPINACHI E GORGONZOLA
Tagliatelle ze szpinakiem i gorgonzolą
Tagliatelle with spinach and gorgonzola cheese
30 zł

DSC_0444.500.jpg

SPAGHETTI CON PORTOBELLO
Spaghetti z Portobello, truflą i parmezanem
Spaghetti with Portobello , truffle and parmesan cheese
30 zł

SPAGHETTI AGLIO E OLIO
Domowe spaghetti z czosnkiem, oliwą i pepperoncino
Homemade spaghetti with olive oil, garlic and pepperoncino
24 zł

RAVIOLI ALLA SORRENTINA
Raviolo z ricottą, szynka włoską i płynnym żółtkiem
Raviolo with ricotta cheese, italian ham and liquid yolk
29 zł

PICI
Domowe kluski szpinakowe z boczkiem, pomidorami i szalotką
Homemade spinach noodles with bacon, tomatoes and shallots
30 zł

GNOCCHI CON BURRO E SALVIA
Gnocchi z szałwią, masłem i parmezanem
Gnocchi with sage, butter and parmezan cheese
30 zł

SPAGHETTI AI GAMBERI
Spaghetti z krewetkami na białym winie, czosnkiem i zieloną pietruszką
Spaghetti with shrimps with white wine, garlic and parsley
49 zł 

W Focaccia Ristorante wszystkie makarony przygotowujemy na miejscu:

Więcej naszych filmów znajdziesz na naszym kanale Focaccia Ristorante na YouTube

 

Ostatnie Wpisy

  • Wieczór z porto w Focaccia Ristorante Przedstawiciel legendarnego pokolenia twórców porto Mr Rober Bower, Szef Kuchni Focaccia Ristorante Michał Rajewski oraz Szef Miodowa Cafe Adam Freus zapraszają na wieczór z porto.

    Wieczór z porto w Focaccia Ristorante

    Wieczór z porto w Focaccia Ristorante

    Przedstawiciel legendarnego pokolenia twórców porto Mr Robert Bower, Szef Kuchni Focaccia Ristorante Michał Rajewski oraz Szef Miodowa Cafe Adam Freus zapraszają na niezwykłe menu degustacyjne z selekcją porto. Widzimy się w Focaccia Ristorante, 30 marca, o godzinie 19.00.

    porto.400.jpg

    Menu

    TAYLOR’S CHIP DRY WHITE PORT
    TALEGGIO / WINOGRONO / ORZECH PEKAN / MUSZTARDOWIEC

    TAYLOR’S LBV LATE BOTTLED VINTAGE 2012 - PREMIERA NA RYNKU ROCZNIKA 2012
    FOIE GRAS / BRIOCHE / ŻURAWINA

    TAYLOR’S VINTAGE PORT 2003 
    SKREI / KAPUSTA CZERWONA / KOPER WŁOSKI

    Desery:

    TAYLOR’S FINE WHITE PORT
    MANDARYNKA/BIAŁA CZEKOLADA/OLIWA

    TAYLOR’S SELECT RESERVE PORT
    RABARBAR/CZARNE OLIWKI/LUKRECJA

    Cena 150 zł/osoba


    Podczas kolacji Mr Robert Bower przedstawi historię porto i winnicy, a Michał Rajewski i Adam Freus opowiedzą, czym inspirowali się komponując dania z alkoholami.

    Focaccia Ristorante, 30 marca, godzina 19.00.
    UL. SENATORSKA 13/15, WARSZAWA / STARE MIASTO

    Rezerwacja stolików:
    restauracja@focaccia.pl
    tel.: 22 829 69 69

  • Domowy zestaw walentynkowy Walentynki w domowym zaciszu? Mamy na nie przepis! Zrób pyszną kolację dla drugiej połówki, korzystając z produktów od Focaccia Ristorante.

    Domowy zestaw walentynkowy

    Domowy zestaw walentynkowy

    Walentynki w domowym zaciszu? Mamy na nie przepis! Zrób pyszną kolację dla drugiej połówki, korzystając z produktów od Focaccia Ristorante.

    Oto zestaw walentynkowy z przepisem od naszego Szefa Kuchni na „Tagliatelle con Pomodoro” - danie, które na pewno pozytywnie zaskoczy. Pyszne i banalnie proste do wykonania!

    W skład zestawu wchodzi:
    💟 domowy makaron
    💟 suszone pomidorki w oliwie z oliwek
    💟 butelka wina
    💟 przepis
    Cena zestawu - 49 zł. Do kupienia na Senatorskiej 13/15 w Focaccia Ristorante,

    zestaw.walentynkowy500px.jpg

  • Kolacja walentynkowa Z okazji Walentynek przygotowaliśmy specjalne menu.

    Kolacja walentynkowa

    KOLACJA WALENTYNKOWA

    Z okazji Walentynek przygotowaliśmy specjalne menu.

    Miłosny aperitif 
    COZZA misa dla dwojga mule w białym winie z estragonem, czosnkiem i cytryną podawane z domową focaccia. 
    RAVIOLI Z RAKIEM, oliwą krewetkową, bazylią i parmezanem
    lub
    KACZKA z puree z gorczycy, marchewką, miodem koprem włoskim migdałami i sosem anyżowym
    PIERNIK z mleczną czekoladą, melasą i wiśniami kandyzowanymi podawany dla dwojga

    Menu w cenie 90 zł od osoby, serwowane będzie 14 lutego o 18 i 20:30.
    Zapraszamy do rezerwacji: 22 829 69 69

    cozza.walentynkowa500px.jpg

    Jeśli interesuje Państwa pakiet - kolacja w Focaccia Ristorante i jednocześnie pobyt w Hotelu Bellotto wraz z innymi walentynkowymi atrakcjami, zapraszamy do zapoznania się z ofertą Hotelu Bellotto.

  • Nowa karta Focaccia Ristorante Już od 23 stycznia zapraszamy do Focaccia Ristorante na degustację dań z nowej karty menu, przygotowanej przez Szefa Kuchni Michała Rajewskiego.

    Nowa karta Focaccia Ristorante

    Szef Kuchni w nowej karcie proponuje dania oparte na włoskiej tradycji w jego autorskiej interpretacji. Można będzie zatem zjeść przystawki skomponowane z owoców morza: smażone kalmary, tatar z pstrąga czy krewetki z salami picante. W zimowe dni Goście rozgrzeją się esencjonalną zupą rybną lub consomme wołowe.

    Wśród dań głównych królują owoce morze i najlepszej jakości mięsa. Tradycyjnie w Focaccia Ristorante Goście mogą zjeść wyśmienite pasty wyrabiane ręcznie na oczach Gości oraz pizzę na cienkim i chrupiącym cieście.

    Każdego dnia dostępne jest również 5-daniowe menu degustacyjne skomponowane i wyserwowane przez Szefa Kuchni.

    Desery do nowej karty Focaccia Ristorante powstają w pracowni utalentowanego Szefa Cukierni Miodowa Cafe Adama Freusa, zlokalizowanej tuż obok Focaccia Ristorante.

    Zobacz pełne menu Focaccia Ristoratne

    kapary.500px.jpg

    losos500px.jpg

    mule2.500px.jpg

    raviolo2.500px.jpg

    meringue2.500px.jpg

  • Świąteczna zupa rybna Michał Rajewski, Executive Chef Focaccia Ristorane, z okazji Świąt, zdradza swój autorski przepis na cudowną świąteczną zupę rybną. Jest wykwintna i pyszna.

    Świąteczna zupa rybna

    Potrawy na Wigilię są szczególnie wyjątkowe – bo przygotowywane z miłością dla najbliższych. Michał Rajewski, Executive Chef Focaccia Ristorane, zdradza swój autorski przepis na cudowną świąteczną zupę rybną. Jest wykwintna i pyszna.

    swiateczna.zupa.rybna.639px.jpg

    (Przepis na 1 litr zupy)

    Składniki:

    Bulion:
    Korpus z sandacza
    Korpus z karpia
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 seler
    1 por
    1 duża cebula
    1 koper włoski
    Liść laurowy
    Ziele angielskie
    Pieprz
    Gwiazda anyżu

    Ragu:
    1 marchewka
    3 gałązki selera naciowego
    1 papryka
    1 czerwona cebula
    ½ kopru włoskiego
    6 szt pomidorów malinowych lub pomidorów pelati
    50 ml wina czerwonego

    Dodatki:
    4 krewetki
    8 muli
    200 g filetu z sandacza


    Korpusy z ryb oraz włoszczyznę i cebulę palimy w piecu. Warzywa kroimy na mniejsze porcje, zalewamy zimną wodą, dodając pozostałe składniki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 godzin, tak aby zupa nie wrzała. W trakcie gotowania zbieramy wszelkie szumy.
    Po tym czasie odcedzamy zupę i redukujemy o 1/3 objętości. Doprawiamy wg uznania solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Bulion gotowy.

    Ragu - wszystkie warzywa kroimy z drobną kostkę. Jeżeli używamy pomidorów pelati to redukujemy, a jeżeli zwykłych to parzymy je i obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dusimy oddzielnie do konsystencji przecieru. Resztę warzyw uprzednio pokrojonych w kostkę smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru, zalewamy to winem, redukujemy wino tak aby pozbyć się alkoholu i dodajemy warzywa do pomidorów. Całość doprawiamy solą cukrem i pieprzem. Gotujemy wszystko razem do uzyskania gęstej konsystencji.

    Krewetki smażymy z sandaczem na złoto, mule odgrzewamy w gorącym bulionie aby skorupki pootwierały się.

    W talerzu na środku umieszczamy ragu na które nakładamy mule, sandacza i krewetkę, dekorujemy koprem włoskim i zalewamy bulionem rybnym. Można posypać natką pietruszki.

    Smacznego!
    Michał Rajewski, Executive Chef, Focaccia Ristorante

    michal.rajewski.300.jpg